Miért nincs minden háztartásban kürtőskalács sütő? Ez az otthoni cukrászati kellék, az egyszerű konyhai eszköz, amellyel profikat megszégyenítő édességet készíthetünk. A mennyei vanília illatú, ropogós és édes kürtőskalácsot mindenki szereti, valamiért mégsem terjedt el az otthoni sütése. Pedig milyen egyszerű… Mutatjuk.
Szükséges eszközök kürtőskalács készítéshez:
Kürtőskalács sütő
Webshopunkon megtalálható két méretben, itt:
Kürtőskalács sütő fa
Kürtőskalács sütő (szett 5 részes)
Ajánlott eszköz:
BBQ Grillsütő Kerek (a faszenet elhelyezzük benne és ebben sütjük a kalácsot.)
Webshopunkon itt található:
Kerek Grillsütő
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
6 dkg cukor
1 kávéskanál só
2,5 dl langyos tej
6 dkg olvasztott vaj
2 tojás
A forgatáshoz (választható):
fahéjas cukor
darált dió
darált mogyoró
kókuszreszelék
vaníliás cukor
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt és a liszt közepébe öntjük és elkeverjük. Hozzáadjuk vajat, a cukrot és a tojásokat és megdagasztjuk a tésztát, majd kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyútjuk és 2 cm széles csíkokat vágunk belőle. A kalácssütő fát megkenjük az olvasztott vajjal és a csíkot feltekerjük a fára. Figyeljünk rá, hogy szépen befedje a fa hengert a tészta, kicsit meg is nyomkodhatjuk rajta.
Egy tálcára kristálycukrot szórunk és megforgatjuk a tésztát benne. Faszén fölött lassan forgatva, kb. 10-15 percig sütjük, addig, amíg a cukor megkaramellizálódik a tésztán. Végül ízlés szerint darált diós, mogyorós, fahéjas vagy akár kókuszreszelékes kristálycukorba forgatjuk.
Kellemes sütögetést, jó étvágyat kívánunk!